Gosip Hangat si Rapper

Hot Gossip atau cerita panas memang sentiasa panas tidak kira batas sempadan mahupun cuaca. Tidak pernah hilang ditelan zaman malah semakin hangat diperkatakan. Gosip atau cerita panas ini tidak pernah mengenal mangsanya, tanpa mengira umur, status sosial, atau jantina. Cerita panas yang nak saya ketengahkan disini ialah seorang rapper yang dikatakan telah “mencuri” hasil karya orang lain dan mengaku hasil ciptaannya pula. Jika kenyataan itu benar, ini boleh dikatakan plagiarism dan tidak hairanlah pemilik asal lirik tersebut rasa tidak puas hati.

Sedikit info tentang Joe Farizal dan Igor Saykoji:

  • Memiliki Official website di Myspace.com
  • Menjadi kawan
  • minat bidang musik yang sama (Hip Hop)
  • sama – sama menghasilkan lagu

OKeh tanpa membuang masa, si “tertuduh” ini tadi diberi nama Joe Farizal merupakan seorang “Rapper” dikatakan telah mengambil bulat-bulat (copy and paste, then ubah sikit liriknya) hasil karya Saykoji yang berasal dari Indonesia. Hemm…lebih malang lagi mengikut cerita Saykoji, Joe Farizal telah mengambil lirik beliau tanpa pengetahuannya dan menyekat beliau dari mengekses ke laman myspace Joe Farizal. Siapa tidak marah bila beliau tahu hasil karyanya di tiru oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Malangnya lagu yang telah ditiru dan diubah oleh Joe Farizal mungkin telah didelete. Oleh sebab itu saya tidak berkesempatan untuk mendengarnya.

Kemana perginya keasliannya? Dengan itu, Saykoji telah membuat satu video khas buat Joe Farizal atas perbuatannya yang tidak bertanggungjawab dan di siarkan di youtube. Message yang nak disampaikan memang direct to the point.

Semasa saya pergi ke laman Myspace milik Joe Farizal, saya tertarik dengan blog beliau tentang “Apology accept” oleh Saykoji. Namun kesahihannya masih lagi kabur. Memandangkan Kedua-dua seorang artist rakaman ada baiknya buat satu video atau press conference antara kedua-dua pihak.

Link:

Other story:

Akhir sekali, “keep the music alive“.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: