German is my 3rd language

Jauh…memang jauh sekali dari konsep permintaan dan penawaran. Maklumlah dah adat di dunia “orang last biasanya terpaksa akur dengan apa yang ada”. Bila di fikir – fikir mungkin aku dah dijodohkan dengan Bahasa German memandangkan nama aku sendiri pun ada bunyi “ala-ala German”. Hehe…

Pada mulanya bila masuk kelas German rasa macam diam di dunia aku sendiri tidak tahu bila penghujungnya. Nak dikatakan aku gembira time tu pun tidak apatah lagi nak kata sedih… huh jauh dari sifatku yang “happy go lucky” Dipendekkan cerita? setakat inilah tp kalau dipanjangkan silalah terus membaca…hehe… thanks ya bagi yang rajin membaca caritaku yang kadang – kadang mengarut ini…

Nak dipanjangkan cerita ni kenalah belajar Bahasa German sekali. Masuk – masuk lecturer kami yang kiut tu terus buat aku makin cemas… Soalan yang menjadi tandatanya terlintas di dahiku yang berkilat. “bolehkah aku belajar Bahasa German? Sedangkan bahasa ibunda both parent aku pun tak lulus. Asyik terbabas jer” wakakaka… Pup (sound effect  belon meletop) satu ayat yang begitu asing terkeluar dari mulut lecturer.. “Guten Morgen”. Aku apa lagilah… diam membatu granit. Pastu barulah lecturer itu bertutur dengan bahasa yang semua kami iaitu dalam Bahasa Malaysia. Huh lega hatiku “home sweet home”

Dengan slambanya lecturer kami tu terangkan maksud perkataan yang disebutnya tadi. “Guten Morgen” itu bermaksud “Selamat Pagi”. Wah… sungguh pelik kan bahasa yang kita jarang dengar tiba – tiba dituturkan. Perasaan “shock”, kagum dan perasaan yang tak dikenali semua keluar… Wahahaha…niat jahat tertanam di hati untuk mengenakan rakan – rakanku yang tak memahami Bahasa German itu…Wakakakaka…

Untuk memperlajari Bahasa German, kenalah ingat untuk menyebutnya dalam bahasa baku. Selain itu semasa kami belajar A,B,C, kami menggunakan sebutan intonasi. Sebijik macam orang Indonesia mempelajari A,B,C. Dan yang bestnya Bahasa German yang kami pelajari itu adalah salah satu rumpun bahasa yang tertua dan terbesar sebelum wujudnya Bahasa Inggeris. Hehehe…

Nak Belajar? Hehehe… oklah aku ajar yang basic. Nak lebih – lebih nanti lalu makan sendiri. Aku bukannya tahu sangat Bahasa German ini. Selamat menghafal… :

  • Guten Morgen – Good Morning
  • Guten Tag – Good Day/ Good Afternoon
  • Guten Abend – Good Evening
  • Gute Nacht – Good Nite

Sebelum terlupa… saya share pic masa darurat mendaftar bahasa ke-3

Waaaa

Waaaa

Hahaha…packkan…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: